Gane istorija


Dragoslav GANE Pecikoza (Sarajevo).

Muzika mu je ljubav i zanimanje od 1968 godine. Muzičar, bubnjar, u sarajevskim grupama: Simboli, Čisti zrak, Korak, Bosanski lonac, Cod, Teška industrija, Transport.

Predvodio je Grupu „TAO“ koja je okupljala najbolje studijske i koncertne muzicare kao što su Sanin Karić, Nikša Bratoš, Miro Asotić, Joško Gujinović, Vlatko Plevneš…

Kao studijski muzičar u studijima širom ex Jugoslavije, snimio je preko 200 singl ploča i 40 LP ploča. Radio je kao snimatelj u studiju kod Nikole Borote, bio je vlasnik scenske opreme, ozvučenja i rasvete.

Kao muzičar saradjivao sa najvećim zvezdama u tadašnjoj Jugoslaviji (Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Josipa Lisac, Davorin Popović, Čobi, Neda Ukraden, Vajta, Milić Vukašinović, Hanka Paldum, Mile Kitć, Halid Beslić…).

Aktivno svirao bubnjeve do 1988. godine i sa grupom Tao bio je prateći muzičar na turneji „Ti si mi u krvi“, Zdravka Čolića.

Poznato je da Gane nepogrešivo zna da otkrije talenat i kvalitet u mladim ljudima, bio je jedan od krivaca i učesnika stvaranja Sarajevskih grupa „Zabranjeno pušenje“, Crvena jabuka i „Merlin“. U Sarajevu je imao prvo privatno pozorište, dečiju školu glume koju je vodila Kaća Čelan, a sve u sklopu kluba “Koliba“.  Klub je radio od ’90 do ’92 godine, kada je zbog rata prestao da radi. Po dolasku u Beograd, 1994. godine oosniva grupu „TAP 011“, a 1996. godine sarađuje na prvom CD-u grupe „K2“ (Sestre Kovač), a 1999. stvara karijeru Goci Tržan. Svim navedenim grupama i pevačima bio je izvršni producent i menadžer.

Danas je menadžer najvećoj rock grupi Ex Yugoslavije i Srbije, „Ribljoj čorbi“, a uporedo sarađuje sa grupama Negativ, grupom Bilja Krstić i Bistrik orchestra, Legendama i pevačima kao što su: Kemal Monteno, Arsen Dedić, Gabi Novak, Momčilo, Vanja Radovanović. Saradjuje sa najpoznatijim kompozitorom, tekstopiscem i pevačem Grbić Nikolom iz Beograda i Acom Sretenovićem iz Kragujevca.

Uporedo sa muzikom producira pozorišne predstave. Sarađivao je i realizovo turneje sarajevske Audicije, monodramu Zijaha Sokolovića Glumac je glumac, Kabare Laneta Gutovića, i Oj živote Josipa Pejakovića. Takođe bio je producent predstava: Marko Kraljević –  super star (Rimejk), „Ljubavnik Velikog Stila „, Zvezdara teatra, a sa Mandom, Srđanom Ivanovićem i Milanom Kalinićem realizovao je dečije hit predstave Tajni agent Izzy i Zaljubljeni dedamraz.

KO JE OVDE IDIOT (Milan Kalinić i Srđan Ivanović) je predstava koja „živi” i sa kojom Gane, po ko zna koji put, obilazi sve bivše  Yu republike.

Stalni poslovi su u dve koncertne agencije: M. FACTORY i GMR doo. Agencije su registrovane za izdavaštvo i organizaciju  koncerata, pozorišnih predstava, promociju firmi i novih brendova. Agencije afirmišu mlade talente, muzičare, pevače, glumce, kompozitore i tekstopisce.

Od 2007. godine, Gane, aktivno saradjuje sa grupom „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“ i pank operom „Time of the Gypsies“. Izvršni je producent za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku, Sloveniju, Rumuniju, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu (Republiku Srpsku).

Nema komentara