Šta je pesnik hteo da kaže


Korice04Predstavljena knjiga „Šta je pesnik hteo da kaže“, Bore Đorđevića, u izdanju Večernjih Novosti i M.Factory. 

GALERIJA

 

 

 

 

 

 

 

- O Bori Đorđeviću se ne može govoriti neobavezno, ili ma kolikogovorilineobavezno, ne može se tek tako preći preko njegovogbogomdanog dara i značaja u srpskoj poeziji i kulturi – objasnio je Bećković.

- Pojavio se u vreme kad u svetu pesnike niko nije hteo ni da čita ni da sluša ako ono što su pisali nisu još i komponovali i pevali. Tako je, držeći korak s vremenom, Bora Đorđević isprednjačio. A da nije pevao, nego samo pisao i objavljivao, odavno bi postao redovni član SANU. Ovako je samo dopisni član UKS, jer Akademija još ne prima kantautore.

Prema Bećkovićevom mišljenju, Bora Đorđević je napisao neke od nezaobilaznih, antologijskih pesama moderne srpske poezije:

- Njegova pesma „Pogledaj dom svoj, anđele“ postala je himna novih naraštaja, ono što je za moju generaciju bio istoimeni roman Tomasa Vulfa. Mi smo u mladosti uzvikivali: „O izgubljeni i vetrom oplakivani duše, vrati se!“ A Bora i Borini pozivali: „Pogledaj dom svoj, anđele/ I skini paučinu s očiju/Videćeš prizore potresne/Videćeš nesrećne i bolesne/Videćeš čemer, smrt i jad!“

Da nije ispevao ništa drugo, smatra Bećković, ova pesma bi bila dovoljna da mu za sva vremena obezbedi mesto u vrhovima srpskog pesništva.

- Bora Đorđević se na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba – nastavio je akademik. – Vi odlučite da li to ime više gubi u prevodu ili u originalu. Bob Dilan je kandidat za Nobelovu nagradu. I Bora Đorđević bi bio da nije zadrt i da mu je stalo do nagrada. Ali ako je dobije njegov američki dvojnik, nagrada će biti zajednička, dodeljena svim modernim trubadurima za ono što učinili za poeziju u našem vremenu.

Nema komentara