Koliba 91-92


Klub se nalazio u prostoru nekadašnjeg DOMA IZVIĐAČA na Mejtašu u Sarajevu.

Otvaranje „Kolibe“ bilo je 4.aprila 1991. godine, a zatvaranje 4.aprila 1992. godine. Umesto svečanosti za godišnjicu rada „Kolibe“ sa predstavom Radeta Šerbedžije, „Neću protiv druga svog“, svečano je počeo rat sledećeg dana.

Za godinu dana rada  u „Kolibi“ su nastupili i gostovali umetnici: Rade Šerbedžija, Zijah Sokolović, Lane Gutović, Miodrag Krivokapić, Slavko Štimac, Bata Stojkovic, Neda Arnerić, Žarko Laušević, Miki Manojlović, Bogdan Diklić, Kemal Monteno, grupa Indexi, Crvena jabuka, Plavi orkestar, Sarajevski jazz orkestar sa Borom Rokovićem, Ruska kantautorka Nataša Saurova, pozorišni YU fest Ljubiše Ristića posvećen Danilu Kišu…

Organizovane su i pozorišne predstave: Čekajući Godoa (režija Haris Pašović), Profesionalac (Dušan Kovačević), Glumac je glumac u izvođenju Zijaha Sokolovića, Kabare Laneta Gutovića… U „Kolibi“ je radilo prva skola glume za decu koju je vodila Kaća Čelan. Škola je brojala 120 malih profesionalnih glumaca između 6 i 14 godina. U programu Kolibe igran je dečiji kabare svake subote i nedelje.

Zbog svih ovih programa „Koliba“ je ušla u sistem dotacija i pomoći Ministarstva kulture grada Sarajeva za 1992. godinu, ali zbog ratnih dejstava i prestanka rada, sredstva  nikad nisu dobijena, a ni korištena.

Koliba je van programskih aktivnosti radila i kao diskoteka sa disko muzikom i živom muzikom i to sa najboljim Sarajevskim muzičarima: Mirom Asotićem, Milićem Vukašinovićem, Saninom Karićem, Naskom iz Divljih Jagoda, Gagijem, Dejanom…

Kapacitet posetilaca: Za pozorišne predstave 750 mesta, a za diskoteku 2.000 posetilaca. Koliba je imala svoje ugostiteljstvo i kuhinju kao i letnju baštu. Kolibu je osmislio, adaptirao, dizajnerski i programski uredio vlasnik, Dragoslav Gane Pecikoza.

Nema komentara